tiistai 5. maaliskuuta 2013

Keiden naisten päivä?


Useimmat varmasti tietävät, että 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Mutta keitä nämä naiset ovat, joita juhlimme? Keitä tällöin oikeastaan tulisi juhlistaa?

Naisten kategoriaa on kritisoitu ja sen olemassaoloa on kyseenalaistettu varsinkin 1990-luvun queer-buumista lähtien. On kysytty, mitä tapahtuu feminismille, jos naiset ryhmänä osoitetaan kuvitteelliseksi. Voiko olla feminismiä ilman naisia?

Myös F-piste pureutuu tämän vuoden naistenpäiväteemoissaan naiseuden moninaisuuteen ja sen määrittelyn monimutkaisuuteen. Viime vuoden teemoja olivat vaginat (lausuttuina ja askarreltuina) sekä naisen euro. Sotun loppuosat ja genitaalit ovatkin toki huomionarvoisia aspekteja, mutta naiseus on näitä seikkoja huomattavasti laajempi ja mutkikkaampi ilmiö. Ilman näitä voi lukeutua naiseksi ja toisaalta voi niiden kanssa olla lukeutumatta.

Tänä vuonna pyrimme erityisesti painottamaan genitaalisensitiivisyyttä (ks. F-blogi 1/2013, kohta 4.), mikä tulee esiin myös naistenpäiväohjelmassamme. Suuntaamme katsomaan ensi-iltansa tuolloin saavaa suomalaista elokuvaa Kerron sinulle kaiken, joka kertoo vastikään sukupuolensa korjanneesta Maaritista ja hänen lähipiirinsä ihmisistä*. Ilta jatkuu Suxesissa hauskanpidon ja hengailun merkeissä. Viime vuodelta tuttu konsepti on lomakemuotoinen tietovisa, jonka voi täyttää illan aikana. Vastanneiden kesken arvotaan drinkkilahjakortti. Naistenpäivän rientoihin kanssamme osallistuu Turun seudun Seta ry:n Transryhmä.

Ei ole yhtä vastausta siihen, keitä naistenpäivänä juhlitaan. Nyrkkisääntönä varmaan voisi sanoa, että kaikkia, jotka itse kokevat syytä tai halua tulla tuolloin juhlituiksi sekä juhlistaa muita. Tervetuloa mukaan!


Kia Andell


*Elokuvasta ilmestyy arvio ensi viikon F-blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti