tiistai 8. lokakuuta 2013

Saako homo olla lehdessä?

Homot pitävät itsestään niin suurta meteliä, että heteroita alkoi loppukesästä ahdistaa. Tai siis pientä osaa heteroista. Yle otti asiakseen tehdä aihetta käsittelevän Silminnäkijä-ohjelman jakson. Lisäksi nettiin viritettiin kysely, jossa tiedusteltiin, saako homo olla esimerkiksi opettaja.

Heterojen ahdistusta lisäsi se, että homoilla on liittolaisia. Niistä pahimpia ovat naistoimittajat, kuten Kaarina Hazard, joka nosti homoaiheen esiin Iltalehden blogissaan kesän ja alkusyksyn aikana pariinkin otteeseen. Esimerkiksi nimimerkki DuPont valitteli Homot, kansan vastakohta -kirjoituksen kommenteissa joutuvansa lopettamaan lehtien lukemisen. Homot ja seksuaalivähemmistöt kun ovat nykyään niiden tärkein aihe, eikä semmoista jaksa.

Ylen Radio 1 -kanavalle nimikko-ohjelmaansa tekevä Eve Mantu poimi tämän huolestuneen kommentin ja kysyi syyskuussa, saako homo olla. Hän perkasi sen ja Ruben Stillerin blogitekstin innoittamana Helsingin Sanomien elokuun lopulla ilmestyneestä numerosta kaikki seksuaalisuutta sivuavat tekstit ja eritteli niistä edelleen homouteen viittaavat. Viittaukseksi seksuaalisuuteen kelpasi hetero-oletus (”Hallitus suunnittelee siirtävänsä osan kotihoidon tuesta pikkulapsiperheiden isille”) tai esimerkiksi Jari Tervon nuoruudenhaaveet luokkatoveri Irenestä. Mantu löysi lehdestä kuusitoista edes ohuesti seksuaalisuuteen viittaavaa juttua. yksitoista niistä kertoi heteroista. Kahdessa oli mainittu elämänkumppani, mutta tämän sukupuolta ei. Kolmessa oli jollakin tavalla esillä homoseksuaalisuus.

Kun sain menneenä viikonloppuna käsiini Ilta-Sanomien tuplanumeron, mieleeni tuli Mantun toteamus siitä, että Hesari ei ole iltapäivälehti, joten seksuaalisuus ei ole sen keskeisintä aihealuetta. Pakkohan minun oli ruveta selaamaan iltapäivälehteä tarkemmalla silmällä. Kuten Mantu, muistutan tehneeni tämän hyvin nopeasti enkä aivan tieteellisen tarkastikaan.

Jätin sunnuntailiitteen suosiolla sivuun, sillä jo itse lehti oli 72-sivuinen. Jätin huomiotta myös mainokset, yleisönosaston, muista lehdistä poimitut lainaukset, tv-ohjelmatiedot ja sarjakuvat. Kiinnostukseni oli siis tällä erää journalistisissa sisällöissä, vaikka pois jätetystä voisi varmasti tehdä kiintoisia huomioita. Päätin myös edetä laskennassani puhtaasti näiden juttujen pohjalta, vaikka tietäisinkin jonkin julkisuudessa olleen henkilön seksuaalisuudesta jotain ennestään.

Seksuaalisuuteen millään tavalla viittaavia, ehtoni täyttäviä juttuja oli seitsemäntoista. Kolmetoista niistä käsitteli heteroita. Lehteen olivat päässeet esimerkiksi 21. hääpäiväänsä viettävä Yhdysvaltojen presidenttipari, Anneli Auer ja tämän murhattu mies, teinitähti Robin hysteerisine fanityttöineen, laulaja Lauri Tähkä ja tämän entinen vaimo sekä israelilainen sotaveteraani Izhak Brook vaimoineen. Kolme seksuaalisuutta sivuavaa juttua ei vastannut kysymykseeni homojen ja heterojen määrästä. Yhdessä jutussa mainittiin epämääräisesti äidit, joita kehotettiin kapinoimaan kouluruokailua vastaan. Toinen juttu kertoi laulaja Miley Cyrusista, joka on vanhemman kollegansa Sinead O’Connorin mielestä vähän turhankin seksuaalinen. Cyrusin seksuaalisuus on kuitenkin tässä show-elementti, eikä sitä voi pitää sen enempää heterona kuin homonakaan. Lehdessä oli myös lasten seksuaalista hyväksikäyttöä käsittelevä juttu, joka sekään ei liity hetero-homo -purkuuni millään lailla.

Homoseksuaalisuutta sivuavia juttuja oli siis koko Ilta-Sanomien paksussa viikonloppunumerossa tasan yksi. Talk Show’n valtiaat -nimisen jutun päätarkoitus oli harmitella Jari Sarasvuon talk show’n ja Enbuske ja Linnanahde Crew’n osumista päällekkäin samaan ohjelma-aikaan. Kainalojutussa oli lyhyt poiminta Sarasvuon ohjelmasta. Siinä kerrottiin Sarasvuon tunnustaneen vieraalleen Roman Schatzille, että hän oli ollut rakastunut miespuoliseen ystäväänsä. Vaikka rakastuminen ei ollut johtanut mihinkään, Sarasvuo muisti edelleen kehua ystävänsä tuoksuneen hyvältä.

Mitä tästä selailustani nyt sitten pitäisi päätellä? No, iltapäivälehti ei ollutkaan niin täynnä seksuaalisuutta, kuin olisi äkkiseltään voinut luulla. Vielä vähemmän homoseksuaalisuutta, sillä julkisesti homona tunnettu Sauli Koskinenkin vain luisteli ja valitteli Dancing on Ice -ohjelman teossa kipeytynyttä jalkaansa. Uskallan tämän perusteella luvata, että ahdistuneet heterot voivat nyt huoletta palata lehtien pariin, samoin kuin television ja radionkin. Yhteen tai kahteen homojuttuun kannattaa ehkä vain yrittää tottua.



Suvi Holopainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti